ciernenabielom.sk

process
Knižné tričká a tašky

Zoznamy ...


Knihy, poštovné zdarma

Facebook Čierne na Bielom Instagram Čierne na Bielom



Škótska sága I, II, III (komplet v 3 knihách)

autor:
Škótska sága I, II, III (komplet v 3 knihách)
žáner:
autor:
pôvod autora:
vydavateľstvo:
edícia:
rok vydania:
jazyk:
sk 
počet strán:
717 
väzba:
Pevná 
prebal:
má 
stav:
mierne poškodené prebaly  
kusov na sklade:
Ľutujeme, položka už nie je skladom.


1.) Keď roku 1978 vyšla Gibbonova Škótska sága v slovenčine prvý raz, vzbudila taký čitateľský záujem, že v priebehu troch týždňov zmizla z kníhkupeckých pultov, hoci šlo o dielo autora dosiaľ na Slovensku neznámeho. Nečudo, veď diela presýtené ľudovým humorom i tragikou, napísané sviežim šťavnatým jazykom a nadovšetko prekypujúce robustným rozprávačským majstrovstvom sú skvostami národných literatúr. A medzi ne jednoznačne patrí trilógia škótskeho autora Lewisa Grassica Gibbona (1901—1935), rodáka z Aberdeenshiru v severozápadnom Škótsku.
L. G. Gibbon prežil svoje detstvo pri Drumlithie v Meamse a do tohto kraja umiestnil aj dej prvých dvoch dielov ságy. Odohráva sa v rozpätí rokov 1912 až 1918, odvtedy, ako sa sem spolu s rodičmi, nájomnými roľníkmi, prisťahovala šestnásťročná Chris Guthrieová. Chris je vidiečanka, bytostne spätá s drsnou prírodou okolitého kraja a z tejto prírody čerpá sily vždy, keď musí znášať kruté rany osudu i keď prežíva vzrušujúce chvíle hlbokého citového vzplanutia. Búrlivé roky prvej svetovej vojny poznačia životy všetkých obyvateľov samôt, roztrúsených v doline okolo kinnradijského hradu. Keď sa Chris dozvie, že jej manžel Ewan padol, netuší ešte, že zomrel pre lásku k nej__
Najťažšie chvíle ľudského utrpenia jej pomôže prežiť rýdze priateľstvo. Chris napokon nájde znovu zmysel života v novom ľúbostnom vzťahu.
Pieseň zapadajúceho slnka sa číta jedným dychom a iste bude patriť medzi nezabudnuteľné čitateľské zážitky.
2.) V druhom diele Škótskej ságy sledujeme osudy Chris Colquohounovej v malom mestečku Segget, do ktorého sa presťahovala spolu s manželom a synom Ewanom. Spôsob jej života sa od základu mení — zo ženy roľníka sa stáva predstaviteľkou malomestskej smotánky, ktorej každučký krok sleduje verejnosť. A to je, pravda, príležitosť, aby autor uplatnil svoju prenikavú iróniu a Šťavnatý humor. Nezabudnuteľné postavy z prvého dielu Chaeho Strachana, Dlhého Roba a iných vystriedajú noví hrdinovia, ľudia z mäsa a kostí, čo oplývajú necnosťami, ale v ktorých sa vždy v kritickej chvíli nájde šľachetné jadro.
Chrisin druhý manžel Robert je rojko, ktorý sa usiluje prispieť k pozdvihnutiu mestečka. Chýli sa k veľkej svetovej kríze, Robert nedokáže stáť bokom a rovnako nestojí bokom ani Chris. Ich vzájomný vzťah sa však pod vplyvom vonkajších udalostí čoraz väčšmi ochladzuje, Robert, bezradný pred krutou tvárou skutočnosti, sa uchyľuje k mysticizmu. Nasledujú tragické udalosti a Chris sa znovu ocitá sama.
3.) Po manželovej smrti sa Chris Oolquohou-nová presťahuje spolu so synom Ewanom do priemyselného mesta Duncairn. Stane sa spolumajiteľkou penziónu. Ewan preruší štúdium a nastúpi ako učeň do huty Gowans a Gloag. Chris so synom si musia privykať na cudzie prostredie, Ewan sa po počiatočných konfliktoch s okolím prispôsobí. Stretnutie s učiteľkou Elien Johnsovou preňho znamená nielen zážitok z prvej lásky, ale aj otvorenie cesty k robotníckemu hnutiu. Chris celkom nepreruší spojenie so Seggetom, v ktorom predtým bývala — do penziónu sa nasťahuje policajt Sim Leslie, prezývaný Laba a neskôr aj stolár Ake Ogilvie. Keď Ewana zatknú pre účasť na štrajku, mučia ho a súdia, Ake, ktorý sa o Chris uchádza, ho pomôže dostať z väzenia.
Chris sa zaňho z vďačnosti vydá. Ich cesty sa však zakrátko rozchádzajú. Ake odchádza do Kanady, lebo pochopil, že Chris si nedokáže získať, Ewan žije vlastným životom a Chris sa rozhodne pre návrat do kraja, v ktorom sa narodila a ktorý nikdy neprestala ľúbiť — do Cairndhu.




  • Andrea

    Andrea

    Thomasová Adrienne

    1,90 €
  • Uvidím Singapur? Čtvrtky paní Giulie

    Uvidím Singapur? Čtvrtky paní Giulie

    Chiara Piero

    1,50 €
  • Dva zločiny

    Dva zločiny

    Ibarguengoitia Jorge

    1,50 €
  • Co se stalo zítra

    Co se stalo zítra

    Springer Michael

    1,50 €
  • Muška

    Muška

    Bernanos Georges

    2,40 €
  • Zlatý bozk

    Zlatý bozk

    Konsalik G. Heinz

    1,50 €
  • Posvätná krv

    Posvätná krv

    Ajbek

    1,40 €
  • Džamila, Strakavý pes bežiaci po brehu mora (malý formát)

    Džamila, Strakavý pes bežiaci po brehu mora (malý formát)

    Ajtmatov Čingiz

    2,00 €
  • Detské roky Bagrova-vnuka

    Detské roky Bagrova-vnuka

    Aksakov Sergej T.

    1,50 €
  • Posledný vyhnanec  I.,II. (komplet v 2 knihách)

    Posledný vyhnanec I.,II. (komplet v 2 knihách)

    Aldridge James

    2,40 €
  • Dostihový kôň

    Dostihový kôň

    Alegria Fernando

    1,20 €
  • Bludné hviezdy

    Bludné hviezdy

    Alejchem Šolem

    1,50 €
▪ PODPORA

Neváhajte nás kontaktovať s akoukoľvek otázkou pomocou formulára alebo na telefónnom čísle:
+421 918 656 488

Antikvariát Čierne na Bielom
 

© 2024 ČIERNE NA BIELOM

web by niw.sk